Nyanlända köper falska adresser

Uppdaterad
Publicerad

För att få hjälp av myndigheterna och starta ett liv i Sverige har det blivit allt vanligare att nyanlända skriver sig på falska adresser för att ge sken av att ha en egen bostad, samtidigt som man bor kvar på en flyktingförläggning. Systemet har uppmuntrat en svart marknad för falska adresser där några kan tjäna grova pengar.

– Det är väldigt vanligt. Jag har hört att det kostar mellan 2.000 till 10.000 kronor i månaden. Och vad jag har hört så kan man vara upp till 40 stycken i en lägenhet, säger Nhela Ali, kommunikatör på Valdemarsviks kommun.

Fastnar på förläggning

Handeln har funnits länge. För snart ett år sedan berättade SVT Östnytt om en lägenhet i Norrköping där 67 personer var skrivna utan att bo där. Sen dess har det inte blivit bättre – tvärtom.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Utan egen bostad får nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd ingen etableringshjälp, vilket innebär allt från ekonomiskt stöd till utbildning i svenska. I dag finns det enligt Migrationsverket 12.000 nyanlända flyktingar som har uppehållstillstånd, men som på grund av bostadsbrist fastnat på någon förläggning.

När vi själva försöker komma i kontakt med flyktingar som har falska adresser får vi nej – alla är rädda för att förlora möjligheten till komma vidare och inte minst är de rädda för den de hyr adressen av.

Officiella siffror saknas

Men det är en svart marknad som nyanlända inte hittar till själva. Systemet med etableringslotsar – privata företag som på Arbetsförmedlingens uppdrag ska hjälpa de nyanlända tillrätta är, inte alltid, men alltför ofta vägen till en falsk adress.

Det finns inga officiella siffror, men Arbetsförmedlingen som ansvarar för hjälpen till de nyanlända anser att handen med falska adresser ökat – men det är ingenting man vill stå får officiellt.

Den nyvalda regeringen har för avsikt att avskaffa systemet med etableringslotsar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet