Att hitta personer som vill engagera sig i ett politiskt parti är inte lätt. Det har Bertil Eklund i Nybyggarpartiet fått erfara. Foto: SVT

Nybyggarpartiet ställer inte upp i valet 2022

Uppdaterad
Publicerad

Antalet mandat för lokala partier har ökat i kommuner runtom i landet, men antalet lokala partier har minskat. I Valdemarsvik väljer det lokala Nybyggarpartiet att inte ställa upp i nästa års val.

– Vi har inte tillräckligt med människor som har lust och orka att engagera sig, säger partiets gruppledare Bertil Eklund.

Nybyggarpartiet kommer inte försvinna helt och hållet utan tar en paus. Om det kommer tillbaka vid ett senare val återstår alltså att se.

Valdemarsvik

När partiet första gången var med i kommunalvalet, 2010, blev resultatet omskakande för de andra partierna. Partiet fick sex mandat och blev därmed näst största parti i kommunen. Sedan har intresset bland Valdemarsviksborna sakta dalat. Vid senaste valet blev det minus ett mandat och idag har partiet två platser i kommunfullmäktige.

Bertil Eklund tror att lokala partier ofta uppstår för att väljarna tröttnat på de etablerade partierna. Istället startas ett eget lokalt parti för att man helt enkelt tror sig kunna göra ett bättre jobb för kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet