Peter Åberg och Saara Ahola uppträder med parakrobatik. Foto: SVT

Artisterna laddar upp på Cirkusslottet i Finspång

Uppdaterad
Publicerad

På fredag drar den internationella nycirkusfestivalen Cirkusslottet igång i Finspång. Här varvas feministisk punkcirkus med trapetsteater och prova på-aktiviteter.

Det är lite lugnet före stormen på festivalområdet i Finspång, när cirkusartisterna laddar upp inför festivalen som kommer att pågå i tio dagar. 

Kastar runt hustru

Peter Åberg medverkar i familjeföreställningen ”Inget kalas utan knas” och uppträder tillsammans med Saara Ahola i så kallad parakrobatik. Kvinnan han lyfter upp och kastar runt är hans fru.

Finspång

Är det praktiskt att vara ett par i cirkusbranschen? 

– Man får välja. Eftersom man frilansar och är på turné i stort sett hela tiden, så antingen ses man aldrig för att man är på olika turnéer eller så får man jobba ihop och då ses man alltid. Det här funkar bra för oss, vi har sett hela världen ihop, säger han. 

Stor bredd på utbudet

Det är andra året som nycirkusfestivalen Cirkusslottet arrangeras. En rad olika föreställningar kommer att visas både utomhus och i de två tälten som står uppställda i Slottsparken.

Bland annat kommer Cirkus I Love You som blandar livemusik och cirkus. Även Cirqus Alfon, med rötter i Norrköping, kommer att uppträda med sina optiska illusioner och videoloopar, liksom den feministiska punkcirkusen Hairy Tales.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finspång

Mer i ämnet