Foto: TT Nyhetsbyrån

Nykterhetskontroller till sjöss riskerar att försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan satsar Kustbevakningen på extra nykterhetskontroller och att informera båtåkare om sjösäkerhet. Men kontrollerna riskerar nu helt att försvinna eftersom man varslat personal på grund av ett budgetunderskott.

Under 2010 infördes gränser för sjöfylleri för vissa båtar och sedan dess har Kustbevakningen gjort slumpmässiga nykterhetskontroller. Gränserna är detsamma som för rattfylleri; 0,2 promille för sjöfylleri och 1,0 promille för grovt sjöfylleri.

Få personer har rapporterats misstänkta för sjöfylleri sedan dess. Totalt 13 i Södermanland, tolv i Östergötland och fem på Gotland.

”Jätteduktiga på regler”

Överlag har man märkt en klar förbättring hos båtförarna när det gäller nykterhet till sjöss sedan dess.

– Den båtåkande allmänheten är jätteduktiga på regler. De utbildar sig, har förarbevis, de sköter sina båtar och är noggranna. Det är ett resultat tror jag av att man konsekvent under lång tid har bedrivit en sådan verksamhet och ett resultat av att vi har fått promillegränser på sjön för vissa båtar, säger Lennart Andersson, kustbevakningsinspektör.

Minskar med 90 procent

Men Kustbevakningen har ett budgetunderskott på 133 miljoner och runt om i landet har man varslat personal. Kuststationen i Slite på Gotland påverkas inte, men i Östergötland avvecklas kuststationen i Gryts skärgård och fyra personer varslas.

I Sörmland varslas åtta personer. Enligt Kustbevakningen kommer nykterhetskontrollerna till sjöss minska med 90 procent i framtiden.

– Ja, det tror jag. Det är inte säkert att det är en överdrift heller. Det kanske är så att de helt kommer att försvinna, säger Lennart Andersson.

Närvaron avhållande

– I det scenario man skissat på, om vi inte får något tillskott alls utöver den budget som vi har, har man sagt att då får vi bli en ren räddningstjänstorganisation för miljöskydd och sjöräddning. Och då stryker hela den polisiära övervakningen på foten.

Och utan Kustbevakningens närvaro riskerar sjöfylleriet att öka, enligt Lennart Andersson.

– Det tror jag faktiskt. Inte för att folk är ögontjänare, men nu finns vi ute i bygderna och rätt vad är så kan vi dyka upp och göra en nykterhetskontroll. Den medvetenheten tror jag är avhållande för de flesta, men är det så att man drar in den verksamheten då finns det ju ingen sjöpolis ute i skärgården och då finns det ingen övervakningsverksamhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.