Foto: Erik Simander/TT

Nytt åtgärdsprogram mot torka och vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i Sverige finns ett förslag på särskilt åtgärdsprogram mot torka och vattenbrist i södra Östersjöns vattendistrikt. Åtgärderna handlar bland annat om rådgivning, återskapande av våtmark eller borttagning av diken från gamla torvmarker som inte används.

Enligt vattensamordnaren Anna Carnelius, vid Länsstyrelsen Kalmar är är det underlag som ska minska negativa effekter med anledning av torka och vattenbrist främst riktat mot andra myndigheter.

Vattenbrist och torka

24 augusti ska vattendelegationen i Södra Östersjön besluta om förslaget till delåtgärdsprogram mot vattenbrist och torka.

Fler än 90 vattendrag i Sverige riskerar att drabbas av vattenbrist enligt myndigheten.

Distriktet består av 10 län, 91 kommuner och 2,9 miljoner invånare och finns i Sveriges sydöstra hörn. Det sträcker sig längs Östersjökusten från Bråviken i norr till Kullens spets i norra Öresund i väster.

Gotland är den östra gränsen och Smygehuk den sydligaste punkten.

Sveriges näst största sjö, Vättern, finns i distriktet där 478 sjöar, 968 vattendrag, 177 kustvatten och 580 grundvatten är utpekade som vattenförekomster.

Källa: Vattenmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer