Foto: Arkiv /TT

Övningsskolor ska öka lärarbehörigheten

Uppdaterad
Publicerad

Genom att knyta lärarstudenterna på Linköpings Universitet till särskilda övningsskolor i närområdet vill kommunerna få fler av dem att stanna när de är färdigutbildade. Det ska också ge fördelar för studenterna.

Konceptet har tidigare testats i ett projekt där alla F-3-studenter fått förlägga en del av sin praktik på särskilda övningsskolor i Norrköping och Linköping. Nu blir konceptet permanent och breddas till att alla studenter, även 4-6-studenter, ska ha alla sina praktikperioder på övningsskolor i Östergötland, Sörmland och Småland. Skolorna har fått anmäla intresse och sedan har cirka 30 valts ut.

– Det betyder att det är fler studenter på samma skola. Det blir också fler handledare som utbildas och som blir proffs på att möta studenterna och skolan hänger bättre med i vad som sker på utbildningarna, Catarina Jeppson, programansvarig utbildningsledare VFU, LiU.

Andra skolor tar vid

Har man märkt i testprojektet att studenterna i högre grad stannar kvar på övningsskolan?

– Har studenten varit på en skola och trivts och det kommer ut en ledig tjänst så är sannolikheten högre att man söker den. Det ökar förutsättningarna för skolorna men det är så klart ingen garanti, säger Catarina Jeppson.

Övningsverksamheten gäller för studenterna som börjar grundlärarprogrammet i höst och nästa höst. Efter två år kan nya skolor söka och andra ta paus.

Kommuner vars skolor kommer ingå i den nya Övningsskoleverksamheten:

4-6: Linköping, Norrköping, Kinda, Åtvidaberg och Tranås

F-3: Linköping,  Norrköping,  Katrineholm, Nyköping, Söderköping, Kinda, Åtvidaberg, Tranås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.