Många kända svenska författare kommer till Gotland i slutet av denna vecka för att vara med på festivalen för deckare och spänningslitteratur – Crimetime Gotland. Foto: SVT

Ny priskategori på deckarfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

I år införs en ny priskategori på deckarfestivalen Crimetime i Visby. Det handlar om nordiskt mörker i det som kallas Nordic noir.

Många kända svenska författare kommer till Gotland i slutet av denna vecka för att vara med på festivalen för deckare och spänningslitteratur – Crimetime Gotland.

– Det är drygt 50 författare, både internationella stjärnor och stora delar av den svenska deckareliten, berättar festivalchefen Carina Nunstedt för SVT Nyheter.

Mötesplats för läsare och författare

Festivalen är ett tillfälle för författare och läsare att mötas. I programmet finns det föreläsningar, paneldiskussioner och utflykter till platser på Gotland som figurerat i svenska deckare. Inte bara vuxna läsare får sitt utan för de yngre läsarna finns speciella programpunkter.

Ny priskategori

Som sig bör på en festival så delas det ut priser. Fyra kategorier har funnits tidigare: årets deckardebut, årets barndeckare, årets deckarförfattare och ett hederspris. Nytt för i år är kategorin Nordic noir.

– Nordic noir är ett samlingsnamn för skandinavisk kriminallitteratur, men också för tv-serier.Bron brukar exempelvis sorteras in under Nordic noir, säger festivalchefen Carina Nunstedt.

Två pristagare redan presenterade

Två av pristagarna har faktiskt presenterats redan innan festivalen. Kerstin Ekman får hederspriset och norrmannen Jo Nesbö får priset i Nordic noir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer