De nya farkosterna ska kunna hjälpa till vid stora utsläpp i vattnet. Foto: Sjöräddning

Ny farkost i Vättern ska rädda sjön vid stora utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningssällskapet i Vadstena och Motala ska i framtiden inte bara rädda människoliv. Sällskapet utökar nu sin verksamhet till att också rädda miljön vid stora utsläpp.

Det handlar om ett så kallat miljöräddningssläp som ska användas om det inträffar både stora och små utsläpp i Vättern.

– Vi tar ännu ett steg i vår verksamhet med den här miljöräddaren. Den innehåller bland annat 200 meter oljeläns och 50 meter absorbtionsläns som kan begränsa och även samla in till exempel utsläpp av olja, säger stationsledaren för Sjöräddningssällskapet, Johan Weber.

Vadstena

Kan hjälpa till vid andra verksamheter

Kustbevakningen är den myndighet i landet som har ansvar för miljöräddning till sjöss men nu kan Sjöräddningssällskapet med sitt miljöräddningssläp hjälpa till i den verksamheten.

– På det viset stärker vi vårt samarbete och vi ska även kunna bistå kommunala räddningstjänsten vid utsläpp. Miljöräddningssläpet ska stå på land och även kunna fraktas till andra sjöar som drabbats av utsläpp, säger Johan Weber, stationsledare vid Sjöräddningssällskapet.

Sedan tidigare finns ett miljöräddningssläp placerat hos Sjöräddningssällskapet i Arkösund vilket innebär att det kommer att finnas två stycken i Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet