En oskyddad järnvägsövergång utan bommar, ljud och ljussignaler. Foto: SVT

App ska kunna varna för tåg

Publicerad

I Sverige finns 3500 obevakade järnvägsövergångar. Nu leder Trafikverket ett arbete för att ta fram ett nytt elektroniskt varningssystem.

– Med hjälp av modern teknik och digitala lösningar hoppas vi kunna varna trafikanter, berättar Torbjörn Biding, utredare på Trafikverket.

Redan idag finns det navigationssystem i bilar som kan varna för att du närmar dig en obevakad järnvägsövergång. Nu gäller det att också få in information om att ett tåg närmar sig platsen där du befinner dig. Just nu arbetar Trafikverket, tillsammans med tågoperatörer och teknikbranschen, för att bygga upp ett sådant system. Tanken är också att det ska finnas en app med samma funktion för mobiltelefoner.

SVT Nyheter Öst och Uppdrag granskning har tidigare rapporterat om problemen och farorna med obevakade plankorsningar. I januari 2019 skedde en dödsolycka på sträckan mellan Kisa och Rimforsa i Östergötland. Den plankorsningen hade varken bommar eller ljud- och ljussignaler.

På Trafikverkets lista finns 6500 plankorsningar som på något sätt behöver åtgärdas. Av de är 3500 obevakade, det vill säga inga bommar finns och inga varningssignaler hörs eller blinkar när tåg närmar sig. Att bygga bommar på varje sådant ställe skulle bli dyrt och bland annat därför ser nu Trafikverket om det går att komplettera med en elektronisk lösning.

Teknik för att varna för händelser i vägtrafiken finns redan. Nu gäller det att anpassa den till järnvägens förhållanden. I slutet av året hoppas Torbjörn Biding att det ska finnas en prototyp, som ska kunna testas i verkligheten nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.