Rebecka Bäck, samhällsbyggnadschef Ödeshögs kommun. Foto: Lena Liljeborg och Lars Adolfsson/SVT

Kommuner kritiseras för översiktsplaner – Ödeshög en av dem

Publicerad

40 procent av de kommuner som fått sina byggplaner granskade av Länsstyrelserna får kritik för hur man hanterar risker för översvämningar. Ödeshög är en av dem. Kommunen svarar dock att länsstyrelsens yttrande bygger på den gamla översiktsplanen.

Enligt länsstyrelsens yttrande från juni 2020 så ska kommunen ”öka kunskapen om var i kommunen det finns riskområden för översvämning”.

Ödeshög har dock ”hanterat riskerna för påverkan med anledning av klimatförändringar på ett tillfredställande sätt”.

– Om yttrandet är från 2020 så bygger det på vår gamla översiktsplan från 2010. Då hade vi inte samma fokus på dessa frågor. Vi antog en ny översiktsplan i september i fjol och i samband med den gjorde vi en separat VA-plan där även dagvattenhanteringen ingår, säger Rebecka Bäck, samhällsbyggnadschef i Ödeshögs kommun.

SVT:s granskning visar att visar att det i många kommuner byggs och planeras nya bostäder på platser med risk för översvämning eftersom sjöutsikt och vattenlägen är eftertraktade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ödeshög

Mer i ämnet