Ödeshög – Ödeshög förstärker mot översvämning

Uppdaterad
Publicerad

Översvämmade källare och vägar som rasade. Så såg det ut för ett år sen i södra och västra Östergötland efter kraftiga regnväder. I Ödeshög har sen dess ett intensivt arbete pågått för att för att skydda sig om vattnet skulle stiga igen.

Den 9 juli förra året rasade gamla vägen mellan Ödeshög och Gränna ner i Vättern. Då hade det regnat i över 30 timmar i sträck.

Vattnet forsade obönhörligt. Även vägen till Tranås rasade och många husägare fick se sina källare vattenfyllda.

Kommunen har gjort en inventering för att se var skyddsvallar behöver förstärkas och om vattnet på vissa ställen behöver ledas en annan väg för att slippa fler översvämningar.

Vid fyra sjöar planerar kommunen dessutom att sätta upp mätare som kan varna om vattnet stiger.

Räddningstjänsten har också numera mycket mer utrustning till sitt förfogande. Räddningsverket har nämligen förlagt en av sina depåer hit. Turistvägen till Gränna har byggts upp igen, men resterna syns fortfarande nedanför branten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.