Ödeshög mest solceller per invånare

Ödeshög toppar solcellslista

Publicerad

Nyttjandet av solceller växer. Linköpings kommun må ha högst kapacitet, men när det kommer till vilka kommuner som har störst effekt per invånare är Ödeshög den stora segraren.

SVT Nyheter Öst har tidigare i flera inslag berättat om satsningen på solceller som görs i regionen. Den satsningen har redan gett resultat. Linköping toppar rankingen av kommuner i landet som har högst installerad effekt, 4 714 kilowatt. Norrköping ligger på åttonde plats med 2 315 kilowatt efter att ha mer än tredubblat sin solcellseffekt sedan december 2014. Detta enligt en sammanställning från Fossilfritt Sverige.

På Gotland har den totala kapaciteten i elcertifikatsystem ökat från 497 kW i slutet av 2014 till 1 385 idag. Med det hamnar kommunen på plats nummer 15 på listan.

Östgötska kommuner i topp

Men sett till installerad effekt per kommuninvånare är det Ödeshög som toppar listan, följt av Vadstena, Varberg och Boxholm. Samtliga av dessa kommuner har över 60 watt per invånare, Ödehög har 72,6 watt.

– Installationen av solceller har nu börjat ta fart på allvar i Sverige både bland företag och privatpersoner. För invånarna innebär det en möjlighet att sänka sina energikostnader på sikt och bidra till hundra procent förnybar el i Sverige, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Vill införa sol-rotavdrag

Men än har solcellssatsningen en bit kvar innan det finns i var och varannat hem. Idag utgör elproduktionen från solceller cirka 0,1 procent av Sveriges totala elproduktion. Däremot har man sett en ökning i solcellsinstallationer de senaste åren på grund av att genomsnittskostnaden för att installera eget solcellssystem på tak sjunkit med närmare 75 procent, enligt Fossilfritt Sverige.

– För att solelen ska kunna utgöra en större del av Sveriges energimix är det viktigt att arbetet med att förenkla lagstiftningen fortsätter. Vi ser gärna att ett sol-rotavdrag införs istället för dagens solcellsstöd samt att reglerna kring bygglov för solenergianläggningar förenklas, säger Johan Lindahl på Svensk Solenergi.

Läs också: De vill ta bort bygglov för solceller

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer