Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annicki Oscarsson (KD) är kommunstyrelseordförande i Ödeshögs kommun. Nu ger sig även de in i kampen om att få Kriminalvårdens nya anstaltsetablering. Foto: Erika Landt/SVT / Christine Olsson/TT

Nya anstalten: Ödeshög ger sig in i kampen om etableringen

Publicerad

Kriminalvården ska bygga en ny kriminalvårdsanstalt med omkring 400 platser. Ödeshögs kommun ställer sig nu till listan av kommuner som vill ha etableringen och de medföljande arbetstillfällena.

Som SVT Nyheter Öst tidigare berättat vill Kriminalvården bygga ett nytt fängelse med 400 platser i det som kallas region Öst, där Östergötland och Jönköpings län ingår. Flera kommuner är intresserade av en etablering. I Östergötland har Kriminalvården tidigare kommunicerat att Norrköping och Boxholms kommuner är intresserade – nu ansluter sig även Ödeshögs kommun till den listan.

– Ödeshög kontaktade Kriminalvården och hade en ansökan om att få vara med i processen. Intresserade kommuner ska ha en möjlighet att få framföra sina fördelar och möjligheter inom den kommunen för att etablera en anstallt. Därför kom Ödeshög med lite senare, säger projektledaren Viktoria Rydholm till SVT Nyheter Öst.

Positiv till etablering

Kommunstyrelsen i Ödeshög har ställt sig positivt till en etablering och gett kommundirektören i uppdrag att fortsätta dialogen med myndigheten.

– Nästa vecka kommer Kriminalvården hit för att vi på plats ska presentera de förutsättningar och möjligheter som vi ser finns i Ödeshög. Vårt läge mellan Jönköping och Norrköping intill E4:an ser vi som en bra placering av en ny kriminalvårdsanstalt, säger Jenny Nolhage, kommundirektör i ett pressmeddelande.

Den nya kriminalvårdsanstalten i säkerhetsklass 2 kan ge 300 till 400 arbetstillfällen och målet är att den ska stå klar 2028.

Kommunstyrelseordförande i Ödeshögs kommun, Annicki Oscarsson (KD), tror Ödeshög har goda chanser att kamma hem etableringen. I klippet berättar hon mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ödeshög

Mer i ämnet