Foto: Fredrik Sandberg TT

Ofta nyktert till sjöss

Publicerad

Handelssjöfarten som trafikerar svenska hamnar följer i hög grad nykterhetsgränserna. Det kan Kustbevakningen slå fast efter riktade insatser under 2018. På 143 fartyg har 337 besättningsmedlemmar kontrollerats. I endast tre fall fanns misstanke om sjöfylleri.

– Resultatet är positivt. Vi kan konstatera att på de fartyg som trafikerar svenska hamnar följer man de gränser för nykterhet som lagen anger. Det är en viktig förutsättning för en säker sjöfart, säger Johan Norrman, chef för operativa avdelningen på Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Under oktober till december 2018 genomfördes 12 kontroller på Gotland och 16 i Östergötland ingen av dessa kontroller visade sjöfylleri. Under februari månad genomfördes 5 kontroller på Gotland och 4 på Östergötland, inte heller då gav någon av kontrollerna utfall.

Under de fyra månaderna genomförde Kustbevakningen riktade insatser mot större fartyg för att förebrygga brott. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer