Ohälsosamma levnadsvanor hos nästan alla östgötar

Uppdaterad
Publicerad

Bara 6 av 6 000 östgötar som haft riktat hälsosamtal hade ingen riskfaktor alls. Vanligaste riskerna är ohälsosamma matvanor, psykisk ohälsa, låg fysisk aktivitet, högt BMI samt riskfylld alkoholkonsumtion.

Region Östergötland presenterar en rapport efter de riktade hälsosamtal som genomförts 2012–2015 med 6 000 östgötar mellan 40 och 70 år. De tillfrågade har bjudits in av vårdcentralerna att delta i samtalen.

– Folk lever ju som folk gör mest. De har inte tid att tänka så mycket på levnadsvanorna i vardagen. Det här är en preventiv satsning och det långsiktiga målet är att bjuda in alla i åldersgruppen. Men vad vi kan se är att hälsosamtalen leder till en friskare befolkning, säger Katarina Åsberg, folkhälsovetare hos Region Östergötland.

”Bilprovningsresultat”

Modellen för hälsosamtalen bygger på tidigare studier i Jönköpings och Västerbottens län. I Västerbotten har hälsosamtalen pågått sedan 1980-talet och gett positivt resultat, enligt Åsberg.

En vecka innan samtalet tas blodprov för att mäta blodfetter och blodsocker. Vid besöket för själva samtalet så vägs och mäts personen, samt svaren i ett frågeformulär gås igenom. Då får personen också svaren från blodprovet.

– Det blir lite som ett ”bilprovningsresultat”. Vi upptäcker också vissa som kan behöva vidare vård eller behandling. Samtalet visar också att det är väl investerad tid att göra något åt riskfaktorerna. Det handlar om själva livet.

Arbetet med de riktade hälsosamtalen pågår numera hela tiden och sedan starten 2012 har ungefär 2 000 samtal per år genomförs.

Tjocka gotlänningar

På Gotland har enkäten ”Hälsa på lika villkor” besvarats av 2 000 personer under året. Resultatet visar att gotlänningarna mår och lever som resten av svenskarna. Undantag finns dock: Både män och kvinnor på ön är fetare än i resten av Sverige: Däremot sticker inte de siffrorna ut om Gotland jämförs med ”mindre stad/tätort”, alltså mer jämförbara kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.