Det var sommaren 2012 som demonstrationer hölls på Gotland för att försöka stoppa Nordkalks avverkning i Ojnareskogen. Foto: Karl Melander/TT

Regeringens beslut om Ojnareskogen godkänns

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att regeringen gjorde rätt när den beslutade att utvidga Natura 2000-området Bästeträsk och därmed skydda Ojnareskogen.

Hösten 2015 tog regeringen ett beslut om att göra Bästeträsk-området och Ojnareskogen till ett så kallat Natura 2000-område, något som överklagades av företagen Nordkalk och SMA mineral.

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade sedan att regeringens beslut om Natura 2000-området inte skulle att gälla förrän de beslutat om fallet i rätten.

LÄS MER:  Regeringens beslut om Ojnareskogen läggs på is

I dag kom domen som innebär att Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, inte kommer häva beslutet. Regeringens beslut har inte ansetts strida mot någon rättsregel och därmed ska beslutet stå fast, skriver HFD i domen.

– Vi är överraskade av Högsta förvaltningsdomstolens avgörande. Att rättsprövningen inte kunnat påvisa felaktigheter i statens handläggning och beslutsprocess som anses påverka utgången, ger oss anledning att ytterligare undersöka de förhållanden som har lett till denna situation. Vi kommer bland annat att överväga möjligheten att föra talan i Europadomstolen, säger Hannu Hautala, CEO Nordkalk, i ett uttalande.

Ojnareskogen på Gotland Foto: Patrik Widegren /SVT

Högsta förvaltningsdomstolens beslut innebär nu att det är fritt fram för regeringen att fortsätta med processen, och nominera områdena på norra Gotland som EU-naturreservat.

– Det innebär inte att områdena blir natura 2000-områden. Det beslutas slutgiltigt på EU-nivå, säger Karl Åhammar, domstolshandläggare på Högsta förvaltningsdomstolen, till TT.

I och med domstolens beslut fortsätter också en process som legat vilande i Mark- och miljööverdomstolen. Där behandlas om företagen Nordkalk och SMA Mineral ska få tillstånd att bryta kalk i de berörda områdena.

– Nordkalk har sedan tidigare en lagakraftvunnen dom om tillåtlighet att bedriva kalkbrytning på berörda fastigheter, tillstånd och villkor från Mark- och miljödomstolen och har drivit denna tillståndsprocess i mer än 11 år, säger Hannu Hautala, CEO Nordkalk.

Domen i dag blir avgörande för hur processen går vidare.

– Deras process fortsätter oavsett vilken utgång det har här, men man räknar med att beslutet kommer ha betydelse för utgången i deras process. Därför inväntar man ett svar här innan man för det målet i hamn, säger Karl Åhammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.