Foto: Patrik Widegren/SVT

Ok att säga nej till nya gotländska elproducenter

Uppdaterad
Publicerad

Gotlands Elnät AB gör inget fel om de nekar nya elproducenter anslutning till företagets nät. Det visar ett beslut från Energimarknadsinspektionen.

Gotlands Elnät AB, en del av Gotlands energi, GEAB, meddelade tidigare i år att deras nät inte klarade av att ansluta nya elproducenter till sitt nät. Beskedet mottogs med oro från de fastighetsägare som tänkte installera exempelvis solceller och hoppades på att kunna sälja ett eventuellt överskott till företaget.

Företaget menar att för många anslutna elproducenter skulle äventyra driftsäkerheten. Gotlands Elnät AB:s beslut betydde i praktiken ett stopp för utbyggnad av både vindkraft coh solkraft.

Kapacitetsbrist är ett giltigt skäl

Energimarknadsinspektionen övervakar energimarknaden. Deras beslut fastslår att kapacitetsbrist är ett giltigt skäl att neka anslutning.

Eftersom ingen begäran om prövning av Gotlands Elnät AB:s beslut kommit in till Energimarknadsinspektionen, Ei, så finns de facto ingen tvist som ska avgöras.

Varje enskilt fall måste bedömas

Om  någon begär en prövning så säger Ei att varje enskilt fall måste bedömas för sig. Att en producent blivit nekad anslutning betyder inte automatiskt att alla framtida anslutningar kan nekas.

Det var i oktober som  Energimarknadsinspektionen påbörjade en tillsyn av Gotlands Elnät AB efter att företaget meddelat att de inte kunde ansluta fler elproducenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.