Foto: TT/JESSICA GOW //SVT

SMHI: ”Svalkande miljöer viktiga vid värmeböljor”

Uppdaterad
Publicerad

I en nära framtid väntas värmeböljor bli allt vanligare. Nu visar forskning från SMHI att människor upplever värmen olika kraftigt beroende på hur städerna är uppbyggda.

Forskare på SMHI undersöker hur en värmebölja kan påverka människors liv i städerna.

– Värmen, alltså den totala strålningen som man utsätts blir så hög att det blir påfrestande för kroppen, säger Magnus Asp, produktansvarig för lokalklimat på SMHI.

Så mycket att det innebär en hälsorisk?

– Ja, det innebär en ökad hälsorisk. Och nivåerna för hälsorisk är lite olika för vilken ålder man är i.

Kartlagt de varmaste och svalaste platserna

Genom att mäta strålnings – och lufttemperaturen på olika platser kan man kartlägga var de varmaste och svalaste platserna finns inom stadens gränser. Oftast är det i parkerna man finner svalka jämfört med till exempel en gågata mitt i centrum.

I uppdraget presenterade SMHI dels beräkningar av strålningstemperaturen för sommaren 2014 och dels för samma sommar (2014) i ett scenario med två grader varmare klimat. Jämförelsen visar en markant ökning av antalet tillfällen då strålningstemperaturen når nivåer som innebär en ökad hälsorisk för äldre.

En park kan upplevas mycket svalare än en gågata mitt i centrum under en värmebölja Foto: TT/Junge Heiko

– Våra beräkningar går att göra på så detaljerad nivå som ett kvarter. Och upp till hela städer och kommuner förstås. Resultaten kan användas som underlag för stadsplanerare, byggbolag, hälsoansvariga och de som är ansvariga för klimatanpassning.

Med klimatförändringarna kommer stadsplanerarna att behöva tänka på:

• Att få in gröna ytor, alltså växtlighet.

• Miljöer som ger skugga – främst träd

• Undvika stora hårdlagda ytor. Exempelvis vegetation som byter av ett torg.

• Närheten till vatten som ger svalka

• Eventuellt gröna tak och fasader, alltså växter på tak och fasader.

Datormodell visar varierande strålningsvärme

Studien gjorde SMHI:s experter med hjälp av strålningsmodellen SOLWEIG. Det är en datormodell framtagen av Göteborgs universitet, som beskriver hur strålningsvärmen varierar i den bebyggda miljön, med hänsyn till topografi, byggnader och vegetation. Det är Skövde kommun som beställt undersökningen av SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.