Mässling är en mycket smittsam virussjukdom. Foto: SVT

Ökad risk för mässlingen

Uppdaterad
Publicerad

I ett drygt 40-tal kommuner är andelen mässlingvaccinerade så liten att det finns risk för att smittspridning.

I Europa pågår flera stora utbrott av den extremt smittsamma och potentiellt farliga sjukdomen mässling. I Sverige är sjukdomen ovanlig, eftersom vaccinationstäckningsgraden för landet som helhet ligger på cirka 97 procent.

Men för ett par månader sedan insjuknade ett drygt tiotal personer, varav flera barn, i Järvaområdet i nordvästra i Stockholm.

Att det var just detta område som drabbades överraskade ingen, eftersom det är ett område där vaccinationstäckningsgraden för mässling, påssjuka och röda hund (MPR) ligger på 82–85 procent.

Under gränsen

Det är långt under den gräns på 95 procent som brukar anges för att så kallad gruppimmunitet ska uppstå – då ovaccinerade personer ”skyddas” tack vare alla dem runtomkring som har vaccinerat sig.

Järvafältet, där stadsdelarna Rinkeby-Kista samt Spånga-Tensta ingår, är dock inte ensamt.

I Sverige finns 46 kommuner där täckningsgraden är under den ”magiska” gränsen 95 procent, visar TT:s kartläggning. Bland dessa har elva kommuner en täckningsgrad lägre än 90 procent. Bland dem Valdemarsvik med 88,1 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.