Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jenny Åslund, vårdutvecklare Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Foto: Region Östergötland/SVT

Ökat inflytande på rättspsyk i Vadstena

Publicerad

På Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena inleds nu ett projekt där nuvarande och tidigare patienter ska få ett starkare inflytande och en ökad delaktighet, för att på så sätt få en mer meningsfull vardag. Projektet är ett samarbete mellan regionen och bland annat Autism- och Aspergerföreningen i Östergötland.

Inflytande i rättspsykiatrin anordnas av Arvsfonden som tillsammans med lokala aktörer i Östergötland ska arrangera aktiviteter för att öka brukarinflytandet för patienter och anhöriga i rättspsykiatrin.

-Projektet innehåller många delar så som att anordna olika aktiviteter, studiecirklar, patientforum och brukarråd, säger Jenny Åslund, vårdutvecklare på Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.

Patienternas behov i fokus

Regionkliniken i Vadstena ska få stöd och nya verktyg för att i större utsträckning kunna styra sin verksamhet utifrån patienternas behov.

-Patienternas bidragande till viktig information om deras egen erfarenhet bidrar till en förbättring av utredningar och bedömningar inom den rättspsykiatriska vården, säger Jenny Åslund.

Förhoppningen är också att öka förståelsen för patienternas situation och minska stigmatiseringen kring psykisk ohälsa.

-Genom att involvera patienterna i deras vård blir det lättare för personalen att förstå patienternas erfarenheter och mående, säger Jenny Åslund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vadstena

Mer i ämnet