Trots att det Svenska Jägareförbundet uppmanar till mer jakt på vildsvin så ökar antalet trafikolyckor Foto: SVT

Ökat jakttryck hjälper inte mot vildsvinen

Publicerad

Östergötland är just nu tillsammans med Stockholm och Kalmar de län där Svenska Jägareförbundet föreslår ett extra jakttryck på vildsvinsstammen.
Men det är inte alla jägare som vill jaga vildsvin. – En del tycker inte det är roligt, så är det bara, säger jägare Stephan Mårtensson.

Eftersom jägarna inte själva får sälja vidare köttet på grund av trikiner, så tvingas de många gånger att gräva ner djuren efter de skjutit dem.

– Det är inte etiskt tilltalande, förklarar Stephan Mårtensson, jägare från Jägareförbundet.

Kraftig ökning av viltolyckor

Vildsvinsstammen kan ha stora lokala variationer men är i stort sett begränsad till mellersta och södra Sverige. Svenska Jägareförbundet beräknar månadsvis stammens utveckling, utifrån bland annat avskjutning och antal viltolyckor.

I Östergötland har viltolyckorna med vildsvin ökat kraftigt i år. Fram till och med oktober i år hade 150 fler olyckor rapporterats jämfört med samma period förra året då 223 olyckor inträffat.

– Det här är ett samhällsproblem men det är inte vi jägare som äger vildsvinen, det är upp till markägarna att få bukt med problemet, säger Stephan Mårtensson.

Att försäljning av vildsvinskött direkt från jägare blir tillåtet står på Svenska Jägareförbundets önskelista. Foto: Ingvar Karmhed TT

Svenska Jägarförbundet önskar också en lagändring från staten så de ska kunna sälja djuren vidare utan mellanhänder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer