Idag firas ölets egen dag på bryggeritäta Gotland

Publicerad

Sedan 2012 arrangerar bryggerierna i Sverige Ölets Dag den tredje onsdagen i juli. Detta gör branschen för att visa upp hantverket bakom ölbryggningen och betona ölets plats i den svenska matkulturen.

För gotländska mikrobryggeriet Hop Shed Brewery sammanfaller Ölets Dag med öppnandet av nya lokaler i Visby.

– Jag tycker det är viktigt att lyfta fram de här små hantverksbryggerierna. Det är många jobb som skapas i branschen, säger Rob Bough, en av männen bakom bryggeriet.

Bryggeriet, som Rob jobbar med, är bara ett exempel på att det skapas jobb. Antalet anställda har vuxit från en till fem personer.

Gotland är bryggeritätast i Sverige, enligt siffror från branschorganisationen Sveriges bryggerier. Enligt Sveriges bryggeriers siffror går det 21,9 bryggerier per 100 000 invånare på ön. Nu är det ju knappt 60 000 bofasta på Gotland, men siffran har räknats om för att få ett jämförelsevärde.

Sverige har ju väldigt mycket bryggerier och det känns idag som att folk dricker öl på ett annat sätt än förr, säger ölkännaren Johan Kukko.

Johan Kukko menar att ölkulturen i Sverige har ändrats radikalt. Foto: SVT

Han menar att om svensken förr drack öl till stor del för rusets skull, är man idag nyfiken på att prova olika sorters öl på ett helt annat sätt.

Statistik: Bryggeritäthet

Visa

Gotland utmärker sig i statistiken. Enligt Sveriges bryggeriers siffror går det 21,9 bryggerier per 100 000 invånare på ön. Nu är det ju knappt 60 000 bofasta på Gotland, men siffran har räknats om för att få ett jämförelsevärde. Det placerar Gotland på första plats i landet. Rikssnittet är 3,8 bryggerier per 100 000 invånare. Läs mer här.

Den sista juni i år fanns det 387 bryggerier i Sverige enligt statistik från organisationen Sveriges bryggerier. I statistiken ingår de bryggerier som säljer professionellt och har egna produkter.

Källa: Sveriges bryggerier

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet