Se i klippet när Olle Lövborg flyger med sitt modellflygplan. Foto: SVT

16-årige Olle flyger bäst av alla

Uppdaterad
Publicerad

I radiostyrt modellflyg tävlar seniorer och juniorer mot varandra och 16-årige Olle Lövborg från Motala – som är bäst i Sverige.

– Allt började för fem år sedan då jag fick en liten radiostyrd helikopter av min pappa i julklapp. Jag sökte mig till en klubb och därefter började jag också flyga flygplan, säger Olle Lövborg.

”Det gäller att vara fokuserad”

Förra året blev det SM-guld för Olle i två grenar, dels i freestyle där deltagaren själv bestämmer programmet, oftast med musik, och dels i Imac unlimited där arrangören bestämmer vilka moment som ska utföras. Och det gäller att hålla tungan rätt i mun.

– Man hinner inte tänka så mycket. Det mesta sitter i muskelminnet och i ryggraden. Det gäller att vara fokuserad på vad man gör när man står där och flyger, säger han.

– Det gäller att vara fokuserad på vad man gör när man står där och flyger, säger Olle Lövborg. Foto: SVT

Internationell framgång

Nyligen fick Olle dessutom möjligheten att åka till Kina och delta i en internationell tävling. Det slutade med en pallplats och en andraplacering.

– Jag siktade på en placering i topp-tio eftersom jag inte visste vilken nivå de andra piloterna låg på. Men det gick ju över förväntan, säger Olle Lövborg.

Första internationella tävlingen slutade med en andraplacering för Olle Lövborg. Foto: Privat

Nu fortsätter Olle att blicka framåt för att se hur långt vingarna bär honom.

– Jag vill börja tävla mer internationellt och kanske få chansen att åka på något VM i framtiden, säger han.

Se i klippet ovan när Olle Lövborg flyger med sitt modellflygplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.