Teckning av statsminister Stefan Löfven gjord av Mohsen Ahmadi. Visa alla (3)
Visa alla (3)

”Om jag tänker på det kan jag inte fortsätta leva”

Publicerad

Under förra året kom det över 23.000 ensamkommande barn från Afghanistan till Sverige. En av dem är den nu 17-årige Mohsen Ahmadi. Han hamnade i Norrköping. Där har han redan hunnit ställt ut sina tavlor vid två tillfällen och fler gånger ska det bli.

Mohsen Ahmadi kom till Sverige för knappt ett år sedan. Han är 17 år och går på Kungsgårdsskolans språkintroduktion i Norrköping.

– Jag har inte varit i skolan tidigare, så det känns bra, säger Mohsen Ahmadi.

Framtidsdrömmar och vardag

Helst av allt vill Mohsen bli läkare, samtidigt vill han kunna syssla med konst vid sidan av. Favoritämnet i skolan är bild och tiden som blir över efter plugg, fotbollsträning och umgänge med kompisar lägger han på att rita.

– Jag tränar varje dag nästan, så därför blir jag lite bättre, säger Mohsen.

Han har ställt ut sina bilder två gånger, senast i Bergslagsgården, ABF, i Norrköping. Han föredrar att rita med bläckpenna.

– En bild kan ta en månad eller lite mer att rita, det beror på hur mycket detaljer det är.

”Svårt att prata om”

Från början kommer han från en stad i närheten av Kabul. Innan den långa resan till Sverige bodde han med sin mamma i Iran. Hon är kvar där. Att prata om resan till Sverige är jobbigt för Mohsen. Han berättar motvilligt om båtfärden mellan Turkiet och Grekland där han tillsammans med 60 andra personer trängdes i en båt på nio meter.

– Det är jättesvårt att prata om.

Osäker framtid

Den egna framtiden är fortfarande oviss.

– Om jag tänker på det kan jag inte fortsätta leva, jag kan inte fortsätta att rita och så. Jag kan inte göra nånting så därför tänker jag inte så mycket på det. Jag vill fortsätta plugga och göra mina grejer som jag tycker om.

Saknar du din mamma?

– Ja, jag tänker på henne jättemycket, men jag kan inte gör något.

Ny utställning

För att slippa tänka på allt som är jobbigt håller sig Mohsen sysselsatt. Han och bänkgrannen Mohammed, som är fotograf, planerar och funderar på fler framtida utställningar. Nästa blir i december då de ställer ut sina verk på Norrköpings stadsbibliotek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet