Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind. Arkivbild. Foto: TT/SVT

Första fallet av omikron i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland bekräftar nu det första kända fallet av den nya coronavirusvarianten omikron i länet. Smittspårning har gjorts kring personen, som kommit hem från en resa till Sydafrika.

– Det var bara en tidsfråga innan vi skulle få fall av omikron även i Östergötland. Coronaviruset har en stor förmåga både att mutera och att sprida sig. Hittills finns inga tecken på att just den här varianten orsakar svårare sjukdom än de andra virusvarianterna, men det gäller att vara på sin vakt och följa virusets utveckling, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland i ett uttalande.

Vuxna och barn från sex år som varit utanför de nordiska länderna ska provtas för covid-19 efter hemkomst till Sverige. Detta gäller även om man inte har några symtom och både för de som är vaccinerade och ovaccinerade.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

De senaste dagarna har det skett ökning av patienter som vårdas på sjukhus i Östergötland med covid-19. Nu vårdas sammanlagt 17 personer inom slutenvården, varav fem inom intensivvården. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet