Omikronsmittan skapar ansträngt personalläge för sjukvården på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga smittspridningen av omikronvarianten av coronaviruset gör att många i samhället, däribland vårdanställda, måste stanna hemma. På Gotland beskrivs personalläget som ansträngt med inställda operationer som följd.

– Det kan vara årskontroller eller operationer. Det får vi avgöra dagligen, säger Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gotland.

Under vecka tre diagnostiserades 1385 nya fall av covid-19 på Gotland. Det kan jämföras med vecka två då 1001 fall konstaterades. Den är den högsta veckosiffranm hittills under pandemin.

Gotland

På Visby lasarettet vårdas sex patienter med covid-19 på vårdavdelning. Ingen covidpatient vårdades på IVA under måndagen.

Också hos socialförvaltningen har man just nu en hög frånvaro av personal. Men lyckligtvis ser man ingen hög smittspridning hos de boende inom äldreomsorgen.

– Vi ser i dagsläget att vi klarar av våra insatser. Samtidigt förbereder vi oss genom riskbedömningar och krisplaner för ett försämrat läge, säger socialdirektör Marica Gardell i ett pressmeddelande.

Hör Marie Loob berätta mer om läget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet