Hör Anita Wallstedt berätta om 25 års kamp mot vuxenmobbning

Hon ägnar sitt liv åt att hjälpa mobbade

Uppdaterad
Publicerad

Anita Wallstedt mobbades på sin arbetsplats för 25 år sedan. Nu kämpar hon för att andra som råkar ut för samma sak ska få hjälp.

Anita Wallstedts kamp mot Faluns kommun väckte uppmärksamhet. Hon blev en av de första i landet som fick sina psykiska besvär efter mobbningen klassade som arbetsskada. Uppmärksamheten gjorde att många började vända sig till henne för att få hjälp med sina problem.

– Jag tar inget betalt men jag gör det för jag vet hur gräsligt det här är att råka ut för det psykiska våldet på arbetsplatser, säger hon.

900 personer har hört av sig

Hon är 76 år gammal men fortsätter jobba för att hjälpa drabbade. Hon räknar med att runt 900 personer hört av sig till henne under åren och hon har försökt hjälpa så många hon kunnat. Hon var med och grundade Organisationen Mot Mobbning som bland annat kräver att lagarna skrivs om så att mobbarna straffas:

– Det är det enda sättet att få stopp på det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.