Omstritt bageri i Linköping till salu

Uppdaterad
Publicerad

Ingeborgs bageri blev föremål för en utdragen facklig strid. Nu säljer syskonen Sema och Ahmed Mehdi bageriet, skriver Corren.

Det var när ägarna till Ingeborgs bageri inte ville teckna kollektivavtal för sina två anställda som fackförbundet Livs agerade genom omfattande stridsåtgärder. I mars förra året sattes företaget i blockad och allt arbete som utfördes av fackets medlemmar lades ner. Det ledde till starka reaktioner och skapade debatt i sociala medier. 

För dyrt med kollektivavtal

Bageriets ägare hävdade att företaget var för litet för att teckna kollektivavtal och att det skulle bli för dyrt.

– Om vi tecknar kollektivavtal skulle vi behöva lägga ner bageriet. Det kommer inte att gå. Det finns säkert något bra med kollektivavtal men jag gillar inte sättet de beter sig på, sade Sema Mehdi till SVT.  

Krav på sund konkurrens

För fackets del handlade frågan bland annat om kravet på en sund konkurrenssituation. Det ska inte gå att konkurrera med sämre löner och villkor. 

Till slut gick företaget med på kollektivavtal, men valde samtidigt att säga upp en anställd på grund av arbetsbrist. Det fick Livs att stämma bageriet på 650.000 kronor. Ärendet skulle ha gått upp i Arbetsdomstolen men parterna har förlikats.

– Det var ganska jobbigt, och det höll på ganska länge, säger Sema om tvisten.

Men nu väljer alltså syskonen att sälja bageriet. De säger till Corren att de kommer att gå skilda vägar, Ahmed med sitt andra företag och Sema med studier. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer