Foto: Ami Rudbäck

Optimistiska höns blir stresståligare

Uppdaterad
Publicerad

Kycklingar som växer upp i en varierad miljö blir mer optimistiska och hanterar stress bättre än de som växer upp i en karg miljö. Det visar en ny studie som forskare från Linköpings universitet varit med om att göra.

Hur mäter man då kycklingars inställning till livet? Jo, forskarna lärde dem att skilja mellan svart och vitt, där den ena färgen var kopplad till belöning. Sedan ställdes kycklingarna inför olika nyanser av grått, det vill säga färger mellan den belönande och obelönande färgen.

Därefter mättes hur snabbt kycklingarna sprang fram till färgen. De som reagerade på samma sätt mot grått som mot färgen som förknippades med belöning bedömdes som mest optimistiska.

Stress ger pessimism

I studien delades kycklingarna upp i två grupper, där den ena fick växa upp i en mer varierad miljö. När de utsattes för stress visade sig de vara mer optimistiska än gruppen som haft en tristare uppväxt.

Föga förvånande är stress inte bra för djuren, men studien visar på vikten av att tänka på hur man håller djur, säger forskarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.