Orgel-Merit hyllar Jazz-Jan

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 50 år sedan albumklassikern Jazz på Svenska med pianisten Jan Johansson gavs ut. Nu får han en hyllningsskiva från kollegan Merit Hemmingson på Gotland som också gjort sig känd för att göra folkmusik på sitt eget vis.

I 45 år har Merit Hemmingson varit en del av den svenska musikscenen. Första skivsläppet gjorde den redan då rutinerade jämtländskan som 27-åring 1967. Då som nu med Hammond B3 som sitt huvudinstrument.

– Det finns bara den. Ett komplett instrument, säger Merit Hemmingson.

Genombrottet kom 1971 med albumet Huvva! Svensk folkmusik på beat där hon med sin orgel gjorde egna tolkningar av folkmusik. Albumet och de två uppföljarna blev en succé.

Jan Johansson bröt ny mark

Sju år innan Merit Hemmingsons genombrott hade pianisten Jan Johansson brutit ny mark med det legendariska albumet Jazz på svenska. Johansson omkom i en bilolycka 1968, men innan han försvann korsades han och Merits vägar några gånger.

– Jag hejade på honom några gånger på Nalen i början på 60-talet. Inget mer än så. Men jag har alltid beundrat honom för det han gjort. Han är ju en legend. Och att vi är lite i samma nisch, med folkmusiken.

Hon från Jämtland, han från Hälsingland. Folkmusik i arvsmassan. De delade samma tid några år, och i deras respektive musik finns otvivelaktiga kopplingar.

Hyllningskiva och turné

Så nu, exakt 50 år efter att Jazz på svenska släpptes, gör Merit Hemmingson en hyllningskiva till Jan Johansson.

– Jag tycker att den här enkelheten han står för håller än i dag. Det spelas så mycket, man hör det hela tiden, säger Merit Hemmingson.

Hon bor numera i Visby. Det som för fem år sedan skulle bli ett besök hos sonen som flyttat till ön blev en färjeresa med enkel biljett.

– Jag stod uppe på däck, det var sol och allldeles lugnt på havet. Jag stod där i en timme och tänkte igenom mitt liv, det har jag aldrig gjort tidigare. Och så bara kom det, jag flyttar till Gotland. Här känner jag tillhörighet för första gången i mitt liv. Märkligt. Men så är det.

Med Gotland som bas väntar nu en turné med nya skivan, den 22:a i ordningen. 45 år sedan första skivsläppet så finns lusten att spela alltjämt, så Merit fortsätter att vara en del av musiken.

Se mer i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer