Foto: SVT

Orienten möter Västvärlden i De Geerhallen

Publicerad
Genom att låta musiker med ursprung från mellanöstern medverka i sitt nya orkesterverk har kompositören Peter Bryngelsson låtit orientalisk musik möta västerländsk tillsammans med Norrköpings symfoniorkester.

På torsdag har orkesterverket Min väg – Everybody is a Refugee premiär på De Geerhallen i Norrköping. Sohair Chakair, som på grund av sin protestsång i hemlandet Syrien tvingats fly, är en av dem som medverkar.

– Det konstiga är att jag sjunger på svenska. Det är fantastiskt, med tanke på att jag inte vet någonting om språket, och det känns lite galet, men fantastiskt, säger hon.

Vill beskriva främlingskap

Verket är inte bara en blandning mellan orientalisk och västerländsk kulturtradition utan ska även förmedla känslan av främlingskapet, resan från hemlandet och sökandet efter en ny identitet och plats.

– Jag vet mycket väl vad flykten betyder och det lidande som följer med det. Det tog en del av mitt hjärta ifrån mig, fortsätter Sohair Chkair.

Rockbandsmedlem och kompositör

Det är den gamla rockbandsmedlemmen och kompositören Peter Bryngelsson, känd från 70-talsbandet Ragnarök, som skrivit orkesterverket.

– Jag har framförallt skapat det här verket för att jag älskar blandningen av att jag ger dem min musik och de ger mig sin tillbaka, berättar Peter Bryngelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer