Mimmi Skog, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Gotland samt en havsörn. Foto: Patrik Widegren/SVT och Lars Pehrson / SvD / Scanpix

Örnar och vindkraft – uppdrag på kollisionskurs

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen på Gotland har i uppdrag både att underlätta för vindkraft och örnarnas välbefinnande. Två uppdrag de menar ofta kolliderar med varandra. Därför ska nu en ny strategi arbetas fram.

Gotland har fått i uppdrag av regeringen att gå före övriga landet i omställningen till ett hållbart energisystem. Detta samtidigt som länet är örntätast i Sverige, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– På Gotland ligger örnreviren nästan kant i kant. Vindkraftverk får inte uppföras för nära örnbon, inom viktiga flygstråk för örn eller där det finns ett rikt fågelliv överlag. Förutsättningarna för en utbyggnad av vindkraft på Gotland är därför kantad av särskilda regionala utmaningar, säger Mimmi Skog, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Myndigheten har nu tagit fram ett förslag för ny strategi på området. Förslaget ska nu ut på remiss till en mängd instanser. Svaren ska ha kommit in till 29 mars och den färdiga strategin väntas vara klar i juni i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet