Foto: Pontus Lundahl/TT arkiv

Clowner oroliga inför filmpremiär

Uppdaterad
Publicerad

Den illasinnade clownen Pennywise är en av huvudkaraktärerna i skräckfilmen Det. Sverigepremiären är i morgon onsdag, och nu är sjukhusclownerna runt om i landet oroliga för en repris på fjolårets rädsla för ”skräckclowner”.

– Vi är oroliga för att det ska komma att likna förra hösten. Det var till exempel en skola i Stockholm som skulle ha ”Min stora dag”, där ett barn önskat att clownerna skulle komma dit. Då satte skolan stopp för det, säger Vanilla Karlsvärd, verksamhetsledare hos Östergötlands sjukhusclowner.

TV: Se inslaget här

När det hela kulminerade stod en presstalesperson från Östgötapolisen i Aktuelltstudion och debatterade ämnet. Idag vill polisen inte uttala sig om clownerna. De anser att det inte finns något att utreda eftersom det inte finns några anmälningar. Vanilla Karlsvärd och hennes kollegor är kritiska till hur frågan hanterades av media.

– Det blev ju så att man aldrig slutade rapportera. Det hittades alla möjliga bilder på människor som såg otäcka ut, säger Karlsvärd.

När ni går ut med ett pressmeddelande dagen innan filmpremiären, är ni inte rädda att själva medverka till att dra igång en ny hysteri?

– Jag tror inte det. Alltså, om media själva lyfter det positiva om vad clownen är för något, så tror jag inte att det ska komma någon motsatt effekt, säger Vanilla Karlsvärd.

Sjukhusclowner över hela landet

Idag finns det 74 sjukhusclowner på 35 orter i Sverige. De dyker upp på barnsjukhus, vårdhem, hospice, demensboenden, geriatriska avdelningar och inom hemsjukvården. Nu är de ledsna över clownens förknippande med ondska.

– Det var skräckclowner överallt. Vi vill ju inte bli förknippade med det här! Vi vill att man lyfter sjukhusclownen och clownen överhuvutaget. Vi är glädjespridare och barnens vänner!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.