Oro inför en fjärde våg i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har smittspridningen av covid-19 i Östergötland ökat. Samtidigt är det snart jobb- och skolstart för många. Då finns en risk att smittspridningen ökar ännu mer.

–  Det finns en risk att det kommer ske en ökad smittspridning i höst. Vi är inte i hamn med vaccinationen än, säger Jens Raffelsberger, ställföreträdande smittskyddsläkare Region Östergötland.

Han berättar att deltavarianten av coronaviruset är den mest utbredda virusvarianten i Östergötland just nu. Den är mer smittsam, sprider sig fort och tycks lättare infektera personer som bara fått en vaccindos.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

I inslaget ovan berättar han också om planerna på att kunna ge östgötar en tredje dos vaccin.

Vaccinmotståndare och oroliga

Vi åkte runt och pratade med personer i Linköpingsstadsdelen Berga och samhället Linghem. Där hittade vi både de som inte tror på corona och de som nu oroar sig starkt för en fjärdevåg i höst.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet