Bild från Pjältån uppströms kraftstationen. Foto: Mathias Ibbe/Länsstyrelsen Östergötland

Östergötland får fyra nya naturreservat

Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland har bildat fyra nya naturreservat – det berättar myndigheten i ett pressmeddelande. Det handlar om tre skogsområden och ett vattendrag.

– Vi har skyddat viktiga naturvärden som bidrar till att bevara den biologiska mångfalden i länet. Syftet med att skydda områden som naturreservat är också att bevara oexploaterade områden för friluftslivet. Reservaten bidrar alltså både till att uppfylla de nationella miljömålen och friluftslivsmålen, säger Marina Verbova, chef på enheten för naturskydd vid Länsstyrelsen Östergötland i pressmeddelandet.

De nya reservaten finns i tre olika kommuner. Ekhammarviken och Långdalsgölen i Åtvidaberg, Månhult i Boxholm och Pjältån i Norrköping. Totalt finns det nu 295 naturreservat i länet.

Ekhammarviken och Långdalsgölen:
• Ligger båda i Åtvidabergs kommun och utgörs av gammelskogsområden med en spännande topografi med lodytor, branter, där mossiga block skapar en mängd olika naturtyper.

Månhult:
• Området är idag ett igenväxande odlingslandskap med gott om gamla lövträd. I reservatet finns en värdefull insektsfauna med vildbin och en stor mängd dagfjärilar. Ligger mellan Ulrika och Malexander i Boxholms kommun.

Pjältån:

• Ligger nära Åby i Norrköpings kommun i Skriketorpsravinen. Länsstyrelsen beskriver den som ett av länets allra värdefullaste vattendrag där det höga naturvärdet framför allt är kopplat till den värdefulla fiskfaunan och åns betydelse för havsvandrade öring och flodnejonöga.

Källa: Länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer