Foto: Mikael Fritzon/TT

Vaccineringen: Östergötland går in i fas 3

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland går nu in i nästa fas när det gäller vaccineringen mot covid-19. Det är nu personer i åldern 60–64 år som erbjuds att boka tid för vaccination.

Enligt regionen är det just nu god tillgång på vaccin i länet och vaccinationen går framåt i bra takt. Personer födda 1957–1961 kommer nu få ett brev med erbjudande om tidsbokning, skriver region Östergötland i ett pressmeddelande.

– Det innebär att Region Östergötland nu går in i fas 3 i vaccinationsarbetet, vilket är väldigt glädjande, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande i Region Östergötland.

Samtidigt fortsätter vaccineringen inom fas 2. Vaccineringen av brukare inom LSS kommer återupptas inom kort, vilket även gäller personal i vård och omsorg, uppger regionen.

– Vi vaccinerar parallellt i faserna just nu, utifrån Folkhälsomyndighetens nationella prioriteringsordning och tillgången på olika vaccin, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen. Att vi kan gå in och erbjuda ytterligare en åldersgrupp vaccin, medan vi fortfarande vaccinerar i fas 2, beror på att vi just nu har god tillgång på vaccin.

Region Gotland meddelar via ett pressmeddelande under fredagen att personer födda 1953 och tidigare från och med måndag 19 april kan boka vaccination mot covid-19. Bokningen är också öppen för sammanboende, förutsatt att dessa ingår i Fas 2, det vill säga är 65 år eller äldre eller innefattas i övriga riskgrupper i Fas 2, meddelar regionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet