Gran dödad av granbarkborre. Foto: Yaman Albolbol/Skogsstyrelsen

Östergötland hårdast drabbat av granbarkborre

Uppdaterad
Publicerad

I år har angreppen av granbarkborrar i Sveriges naturreservat varit störst i Östergötland och Mälardalen. Det visar länsstyrelsernas nationella sammanställning.

Angreppen från granbarkborre i södra Sverige har sedan det torra och varma vädret 2018 varit mycket stora, enligt länsstyrelsen. Nu har åtgärderna som gjorts i år sammanställts och redovisats för regeringen. Sammanställningen visar att problemen under 2021 var störst i Östergötland och Mälardalen.

– Vi försöker att anpassa skötseln, både för att minska risken för spridning och för att skydda och utveckla viktiga naturvärden och friluftsliv. Det är en stor utmaning säger Martin Sjödahl som är samordnare för länsstyrelsernas rapportering till regeringen i ett pressmeddelande.

För att bekämpa granbarnborren i Östergötland har man satsat på så kallade feromonfällo och avbarkning.

Enligt Skogsstyrelsen orsakade granbarkborren totalt skador på drygt åtta miljoner kubikmeter skog under 2021. I Götaland har skog för 3,9 miljoner kronor förstörts.

Granbarkborrens angrepp – så ser du om dina träd drabbats:

Förra året var SVT Nyheter med när 400 experter samlades i Linköping för att dela med sig av sina erfarenheter kring granbarkborren. Kerstin Ström från Skogstyrelsen, projektledare för ”Stoppa borrarna” som startades 2018 och är ett samverkansprojekt mellan myndigheter, företag och organisationer i södra och mellersta Sverige berättade då hur borren ska stoppas:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.