– Föräldrarnas engagemang i ungdomsidrotten har dalat särskilt på mindre orter, så vi ska få föreningarna att tänka nytt och utanför boxen, säger Robert Axelsson. Foto: SVT

Samarbete krävs för att få fler unga att idrotta

Uppdaterad
Publicerad

Precis som i övriga landet är det det allt färre unga i Östergötland som idrottar. RI-SISU arbetar aktivt med att stävja utvecklingen. En utmaning då det inte finns någon enkelt svar på varför intresset minskar.

– Det kan vara för dyrt, svårt att få ledare, brist på utbud på landsbygden eller att upplägget helt enkelt inte tilltalar barnen, säger Tina Nilsson, verksamhetschef på RI-SISU, f d Östergötlands idrottsförbund.

Idrottskonsulenter hjälper klubbarna

I Östergötland har Finspång lägst andel unga som är aktiva i en idrottsförening.  49 procent av barn och unga mellan 7-20 år i Finspång är med i en förening. Det visar en en kartläggning som SVT gjort med statistik från Riksidrottsförbund. Högst andel aktiva i SVT Nyheters Öst område har Gotland med 77 procent och Åtvidaberg med 76 procent.

RI-SISUs idrottskonsulenter arbetar med att stötta klubbar i hela landet.

– Det kan handla om att få föreningarna att kanske tänka lite nytt och utanför boxen för att attrahera så många som möjligt, säger Robert Axelsson, idrottskonsulent som bland annat har ansvar för Finspångs kommun.

Varför tror du just Finspång har lägre andel unga idrottsutövare?

– För att kunna vara med i en idrottsförening så krävs ett stort föräldraansvar som vi ser generellt sett i Sverige har dalat. Och vi ser det mer på mindre orter. Vi har inte gjort någon djupdykning i just Finspång men det kan vara en förklaring även här, säger Robert Axelsson.

Går det att vända trenden och hur? Hör Robert Axelsson i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.