Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gotland och Hélene Englund, utredare på Folkhälsomyndigheten. Foto: Bild vänster: SVT/ Bild höger:Lena Katarina Johansson

Östergötland och Gotland vill vänta med HPV-vaccin för pojkar

Uppdaterad
Publicerad

Även alla pojkar bör HPV-vaccineras. Den rekommendationen gör Folkhälsomyndigheten som igår lämnade sin senaste utredning om kostnaderna för detta till regeringen. Inom vården på bland annat Gotland välkomnar man beskedet men väntar på landsomfattande beslut.

– Jag tycker att det är positivt. Det är jättebra att vi kommer framåt i det här. Det har ju diskuterats länge och svaret är väl det som vi har räknat med, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gotland.

Humant Papillomvirus, HPV, kan orsaka flera former av cancer, bland annat i livmoderhalsen. Från 2012 vaccineras därför alla flickor i årskurs 5 och 6 mot HPV. Men viruset kan även ge cancer hos män. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu att även pojkar vaccineras.

 – Det här är oerhört viktigt för jämlikheten och skulle även göra vaccinationsprogrammet mer robust, säger Hélène Englund, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Vill vänta på nationellt beslut

I väntan på ett landsomfattande beslut om vaccinering för pojkar så tog Region Blekinge för en tid sedan saken i egna händer och bestämde att man tänker vaccinera. Men Region Östergötland och Region Gotland vill avvakta.

– Jag tycker inte att vi ska gå före. Det finns alltid risker med att göra saker och ting, till exempel vaccinering. Kom ihåg hur det var med svininfluensan. Men sedan vet vi också hur viktigt det är att man vaccinerar sig mot de olika sjukdomar som finns, mässling till exempel. Så med respekt och lite mer bakgrund så avvaktar vi och ser hur det här utvecklar sig, och framförallt vad regeringen säger, säger Mats-Ola Rödén. 

Regeringen fattar beslutet

Vaccinering av pojkar är också en kostnadsfråga när det gäller att köpa in vaccin som måste vägas mot nyttan. I slutändan är det regeringen som fattar beslutet. Varje år drabbas över 700 kvinnor och över 300 män av HPV-relaterad cancer och enligt Folkhälsomyndigheten så skulle ytterligare 120 cancerfall per år kunna förebyggas.

– Dels så skulle pojkarna få ett direkt skydd mot HPV-infektioner och i förlängningen mot cancer, och dels så skulle även skyddet för flickor stärkas, säger Hélène Englund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer