Beslutet gäller Pfizers och Modernas vaccin Foto: Johan Nilsson/TT

Östergötlands 16- och 17-åringar kan nu boka vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelar Region Östergötland att man nu släpper på för vaccination för 16- och 17-åringar. Det är den första omyndiga åldersgruppen som nu kan vaccineras i länet.

Totalt rör det sig om ungefär 10 000 personer som nu får erbjudandet i sin digitala brevlåda. Med i försändelsen finns även en samtyckesblankett som måste undertecknas av vårdnadshavare och tas med till vaccinationen.

– Även om vårdnadshavare enligt lag ska ge samtycke till vaccinationen, så kan undantag göras om ungdomen bedöms vara mogen att fatta beslutet själv. Vi kommer att ha vana skolsköterskor och andra yrkesgrupper på plats på vaccinationscentralerna som kan göra detta vid behov, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i Region Östergötland i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet