Nykvarnsholmen i Linköping. Arkivbild. Foto: SVT

Östergötlands arkitekturpris 2020 till Linköping

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen höll Sveriges Arkitekter Östergötland ett digitalt årsmöte. I samband med årsmötet delades Östergötlands arkitekturpris för 2020 ut. Vinnare blev Nykvarnsholmen i Linköping.

Motiveringen lyder:

”Nykvarnsholmen är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik. Tekniska förutsättningar har vävts samman med värden för vistelse och ekologi till en helhet som respekterar och ansluter väl till sitt sammanhang.

Utformningen ger stöd för olika typer av användning av många målgrupper och framhäver platsens inneboende kvaliteter. Resultatet är en plats som bidrar med värden under hela året samt bjuder på en spänning i vattnets olika uttryck och funktioner.

Projektet ger inte bara värden på den specifika platsen utan även i ett större sammanhang, genom att vara en del av stadens planerade stadspark, skapa förutsättningar för ett mer levande vattendrag samt öka allmänhetens kunskap om biologi och historia. Projektet har gett mer än bara en plats och är en del i arbetet mot mer långsiktigt hållbara samhällen.”

Landskapsarkitekt beställare: Linda Moström, Stadsmiljökontoret Linköpings kommun.

Landskapsarkitekt konsult: Anders Eriksson och Anna Flack, WSP Sverige AB.

Beställare/Byggherre: Linköpings kommun i samarbete med Tekniska Verken.

Entreprenör: Peab Anläggning AB

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är de nominerade till Östergötlands arkitekturpris

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet