Johan Gustafsson, regionchef för Svenskt näringsliv i Östergötland. Foto: Erika Landt/SVT och Svenskt näringsliv

Östergötlands bästa företagsklimat finns i Mjölby

Publicerad

Enligt Svenskt näringslivs klassning av det lokala företagsklimatet är Mjölby bäst i Östergötland. Kommunen har klättrat 11 placeringar upp till plats 28 i landet. Kinda kommun har däremot rasat 26 placeringar till plats 276 och är med det sämst i länet.

– Det är resultatet av ett långsiktigt och målinriktat arbete där man prioriterat näringslivsfrågorna. På fem år har Mjölby avancerat närmare 100 platser. Det finns mycket som andra kommuner skulle kunna lära här, säger Johan Gustafsson regionchef för Svenskt näringsliv i Östergötland, i ett pressmeddelande.

Framför allt är företagen nöjda med Mjölbys goda transportmöjligheter samt att bredband och mobilnät som fungerar. Upphandling och tillgång till relevant kompetens är de områden företagen anser att kommunen förbättrat mest senaste året.

Mjölby

Årets raket i rankningen är Söderköping som hoppat upp 92 platser till 159. 

Gotland kliver upp 27 placeringar och landar på position 236, jämfört med fjolårets 263, av landets 290 kommuner.

Foto: Svenskt näringsliv

Fakta om rankningen

Svenskt näringslivs rankning av företagsklimatet i landets kommuner baseras till 2/3 på en enkät som 32 000 företag svarat på och till 1/3 på fem statistikfaktorer. Tolv enkätfrågor ingår i rankingen. Enkätfrågan om vilket sammanfattande omdöme företagen vill ge företagsklimatet i den egna kommunen viktas högst i rankningen. Läs mer om rankingen på www.foretagsklimat.se/about.

Källa: Svenskt näringsliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet