Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Selma Basic, Melissa Basic och Novalie Cederkvist tävlade tillsammans med sina käpphästar under dagen. I klippet ovan ger Cricko Hjärtkvist tre tips för hur man blir en bra käpphästryttare.

Östergötlands första fälttävlan för käpphästar

Publicerad
Käpphästsporten blir allt mer populär, i Finland arrangeras årligen mästerskap i sporten. På Boxholms ridklubb var intresset stort för käpphäst och under söndagen deltog omkring 20 ryttare i Östergötlands första fälttävlan för käpphästar.

Det var i samband med ett ridläger som hölls på Boxholms ridklubb som Cricko Hjärtkvist blev tillfrågad att bygga banor för käpphästhoppning.

– Och då eftersom jag redan hade byggt upp en bana så tänkte jag att vi kunde ha en tävling, och på den vägen blev det, säger hon.

Fälttävlan är en mångkampstävling inom ridsport och innehåller de tre grenarna: dressyr, banhoppning och terrängritt.

Lägst poäng vinner

– Vi försöker efterlikna vanlig fälttävlan så vi har alla tre moment. Man börjar med dressyrmomentet, och sen går man över till banhoppningen som idag har nio hinder. När man har gjort det ska man rida ute i skogen på terrängbanan som är 600 meter lång och har 16 hinder.

Därefter samlas poängen från de olika delmomenten ihop och en vinnare kan utses.

Cricko Hjärtkvist var en av domarna under söndagens tävlingar. Foto: SVT

– I fälttävlan ska man ha så låga poäng som möjligt. Man kan säga att det avgörs på terrängritten där man måste hålla sig under tre minuter, överskrider man det så får man 0,4 poäng per sekund, säger Cricko Hjärtkvist.

Hör tre tips om hur du blir en bra käpphästryttare i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer