Genrebild. Foto: TT

Östergötland och Gotland klarar sig bra i skolrankning

Publicerad

Vadstena är den kommun i Östergötland som klarar sig bäst i Lärarförbundets årliga ranking Bästa skolkommun med en 14:e plats. Överlag klarar sig länets kommuner bra.

Vadstenas placering innebär dock ett tapp från förra årets tredjeplacering. Årets placering beror framför allt på att man har en hög andel elever som fullföljer gymnasiet.

– Att våra arbetsgivare satsar på oss lärare skapar förutsättningar för att varje elev ska få möjlighet att undervisas av behöriga lärare med bra arbetsmiljö. Vi vet att en kommun med en bra skola där elever och lärare trivs är en kommun som många vill bo i, säger Tina Kullander Palmér, ordförande Lärarförbundet Vadstena, i ett pressmeddelande.

Ydres lägre placering i rankingen beror främst på att kommunen har en låg andel utbildade lärare och höga sjukskrivningstal i lärarkåren, samt elevernas (åk 9) slutbetyg och andel med godkänt i alla ämnen.

Kommun  | Plats i ranking 2019

 1. Vadstena 14
 2. Valdemarsvik 16
 3. Mjölby 24
 4. Söderköping 76
 5. Linköping 83
 6. Boxholm 114
 7. Finspång 132
 8. Åtvidaberg 133
 9. Ödeshög 137
 10. Kinda 138
 11. Motala 151
 12. Norrköping 160
 13. Ydre 195

Gotland kommer på 104:e plats. Tidigare år låg man på plats 49. Den placeringen beror främst på låga lärarlöner och relativt få elever som klarar gymnasiet på tre år trots hög lärartäthet och stor resurstilldelning. Se lärarförbundet på Gotlands reaktion på tappet i klippet nedan.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lärarförbundets ordförande vill se långsiktiga satsningar

Läs mer om Lärarförbundets Bästa skolkommun här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer