Vad händer när larmet går? Här visar Ulf Lago ett exempel från branden i Tjällmo. Foto: Ulf Persson SVT

Nytt samarbete ska möta hotet från skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka har de fem länen sitt första möte för att diskutera samarbetsformerna. Redan före mötet har större skogbränder brakat loss i sydöstra Sverige i t.ex Gislaved i Jönköpings län och i Tjällmo i norra Östergötland.

– Det är lite udda att skogbränderna börjar så tidigt som i slutet av april, Klimatet förändras och det tycker jag känns olustigt, samtidigt är vi förbereda på en intensiv skogsbrandssommar, säger Ulf Lago förbundsdirektör för Räddningstjänsten Östra Götaland.

Kartan över den östgötska räddningstjänsten håller på att ritas om från grunden. Nu ska länet samla kraft ihop med Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Blekinge län.

– Det är jätteviktigt! Vi kan få mycket snabbare hjälp om våra resurser tryter och vice versa så måste vi vara bereda på förstärka vid exempelvis skogbränder i Blekinge, säger Ulf Lago.

Nationell trend att räddningstjänster samverkar mer

Efter kritik om dålig beredskap så går allt fler räddingstjänster i landet  ihop och samverkar i större enheter. Även Räddningsförbundet Östra Götaland har utökats med flera samverkansavtal de senaste åren, utöver de fem medlemskommunerna Norrköping, Linköping, Söderköping, Åtvidaberg och Valdemarsvik.

– Vi har numera samverkansavtal med Motala-Vadstena sen 2016 och sen första april i år med Katrineholm-Vingåkers räddningstjänster, berättar Ulf Lago.

Fler utmaningar än klimatet

Men räcker det bara med mer samverkan inom svensk räddningstjänst , behövs inte mer resurser och personal också?

– Det är inte bara klimatförändringarna som utmanar oss i räddningstjänsten, utan vi jobbar även med civilt försvar och höjd beredskap, som är nya uppgifter för oss. Så visst samverkan är viktigt A, men man måste även se över resurserna, lite säger Ulf Lago förbundsdirektör för Räddningstjänsten Östra Götaland.

Hur samverkan fungerar rent konkret när det brinner på flera ställen samtidigt berättar han i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.