Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Skalbaggarna verkar inte se skillnad på ett ihåligt träd och en ihålig låda. Se hur Nicklas Jansson och Carina Greiff förbättrar Östergötlands värdefulla ekområden. Foto: Lena Liljeborg / SVT

Så här förbättras Östergötlands värdefulla ekskogar

Uppdaterad
Publicerad

Nu summerar länsstyrelsen sitt sexåriga EU-finansierade projekt ”Life Bridging the Gap”. Trettio värdefulla ekmiljöer i Östergötland, Kalmar och Blekinge län syns och avnjuts.

Landskapet har gjort en tidsresa på 100 år tillbaka till åker och ängsmarker där ekarna kan föryngra sig och samtidigt leva tills de faller av ålder.

– Här har vi tagit bort fem hektar granplantering och själva kullen har restaurerats till ytterligare 45 hektar betesmark, säger projektledare Carina Greiff när hon visar runt i Åtvidsnäs naturreservat i Åtvidaberg.

De hitresta från andra EU-länder, liksom kollegor på andra länsstyrelser och kommuner får se hur Östergötland gjort för att ekskogens mångfald ska bestå och breddas.

Bygger ”lekstugor”

Det är slutkonferens för restaureringen av 30 ekmiljöer i Östergötland, Kalmar och Blekinge län och de hitresta deltagare vill lära sig att jobba i projekt och kanske göra samma sak som Åtvidabergs kommun gjort.

Särskilt intresserade är de av biologernas olika ”lekstugor”, som de byggt för bland annat skalbaggarna.

– Skalbaggarna verkar inte se skillnad på ett ihåligt träd och en ihålig låda, säger Nicklas Jansson på Länsstyrelsen Östergötland. Bara man stoppar sågspån och eklöv i lådan så flyttar de in. De går på doften.

Se mer av Nicklas och Carina i videon om hur Östergötlands värdefulla ekområden restaureras och förbättras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.