Östersjön påverkas av människor, industrier och kraftig markanvändning. Foto: TT

Östersjön mest utsatt av alla världshav

Publicerad

Övergödning, försurning och syrefattiga bottnar är några av problemen i Östersjön. Nu visar forskning att Östersjön kan fungera som exempel för att minska globala förändringar i framtiden.

I takt med att andra världshav har värmts upp med en halv grad under de senaste 30 åren – har Östersjön värmts upp med 1,5 grad under samma period.

– Det är mycket folk runt Östersjön, en intensiv markanvändning och mycket industrier som påverkar mycket. Förändringarna har gått snabbt, säger Karin Tonderski, forskare i ekologi och miljö, Linköpings universitet.

Ny forskning för att minska belastningen

Forskare från Linköpings universitet har tillsammans med forskare från Danmark, Tyskland, Estland, Finland och Polen undersökt åtgärder för att få ner belastningen på Östersjön.

– Omställning till ett fossilfritt samhälle kan därmed sägas vara en viktig faktor även för Östersjöns framtid – andra faktorer har att göra med vad vi väljer att äta och hur vi lyckas hantera överfiskningsproblematiken, säger Karin Tonderski, forskare på Linköpings universitet.

Ökad population av gråsäl och havsörn

Länderna kring Östersjön har sedan 1980-talet lyckats minska belastningen. Ett exempel på det är gråsälarna som har ökat från att ha varit 5 000 till att nu vara 32 000.

– Länderna runt Östersjön har hittills lyckats minska belastningen påtagligt sedan 1990-talet, men det blir svårare att fortsätta den utvecklingen framöver, bland annat på grund av temperaturförändringarna, säger Karin Tonderski.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.