I klippet berättar Ulrika Sundberg mer om det kommande evenemanget Östergötland Spirar. Foto: SVT Christian Zetterdahl

”Äppelblom, vårens primörer och nyfödda kalvar – vi vill bjuda på en riktig vårfest”

Publicerad

Med ett nytt evenemang vill nu arrangören bakom Östgötadagarna utveckla konceptet och öppna upp lantgårdarna under några dagar i vår.

– Länet har väldigt mycket att erbjuda under den årstiden så det nya evenemanget ”Östergötland Spirar” infaller dagarna 15–16 maj. Då bjuder gårdsbutiker, caféer, gallerier, gårdar och föreningar in till en riktig vårfest, säger projektledare Ulrika Sundberg.

Precis som under Östgötadagarna står den närproducerade maten och landbygdens aktiviteter i fokus.

– Äppelblom, vårens primörer, sparris och nypotatis, nyfödda lamm och kalvar. Det finns en mängd aktiviteter under våren som man kan ta del av, säger hon.

Varifrån kommer maten?

Intresset för närproducerade varor ökar ständigt och Östergötland Spirar är tänkt att ge ytterligare en skjuts i marknadsföringen för de lokala producenterna.

– Vi ser exempelvis att Reko-ringarna ploppar upp som svampar längs hela Sverige och allt fler vill veta mer om maten som man äter och var den kommer ifrån. För konsumenten är det här viktigt och det handlar mycket om att skapa en relation med producenterna. Tillsammans skapar de här båda evenemangen en helhet som marknadsför våra lokala producenter, säger Ulrika Sundberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.