I Boxholm tjänar en man i genomsnitt 34,75 procent mer än en kvinna. Foto: TT

Östgötakommunen med landets största inkomstskillnad

Publicerad

I Boxholm är löneskillnaderna mellan män och kvinnor störst i hela landet, det visar en undersökning från företaget Ratsit AB.

Medelinkomsten för män i Boxholm är 334 371 kronor årligen. Att jämföra med kvinnors 218 814 kronor årligen. Den ekonomiska skillnaden är landets största, rapporterar Corren.

Boxholm är den enda östgötakommunen som placerar sig bland Sveriges 20 sämsta när det gäller inkomstskillnader.

Kommunalrådet Britt-Marie Johansson (S) säger till Corren att den troliga orsaken till den stora löneskillnaden är att kvinnor väljer att gå ner i arbetstid.

Inkomstskillnaderna har ökat i de flesta av Sveriges kommuner och i genomsnitt tjänar kvinnor nu ungefär en fjärdedel mindre än män, enligt Ratsit AB

Så har löneskillnaden räknats ut:

Skillnaden mellan mäns och kvinnors årsinkomster är 34,75 procent vilket är 10:e sämst i landet. Räknar man också ut medianinkomsten, den som är ”i mitten” av inkomsterna som ingår i statistiken hamnar Boxholm på en andra plats från botten. Om de två sätten att räkna läggs ihop hamnar alltså Boxholm på allra sista plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.