Kjell Fransson, ordförande för Liberalerna i Motala. Foto: Privat

Östgötaliberal: ”Vi är inte lurade”

Uppdaterad
Publicerad

Liberaler i Östergötland menar att partiet inte alls blivit lurande i förhandlingarna om regeringsbildningen.

– Den överenskommelse vi har med Löfven ligger fast, säger Kjell Fransson, ordförande för Liberalerna i Motala.

– Jag vet ju inte vad Vänsterpartiet har haft för diskussioner med S och vad som lovats där. Men att V anser att de är visst får politiskt inflytande är väl vad Sjöstedt måste säga till sina medlemmar.

Kjell Fransson betraktar de reformer som V drivit igenom ganska marginella och inte avgörande för Sverige.

– Vad landet behöver är stora strukturella, liberala reformer.

Är det någon fråga du ser som särskilt viktig?

– Kanske mest en symbolfråga; men avskaffandet av värnskatten är viktig. Den har vi ju inte ens lyckats få bort under borgerliga regeringar.

”Värnskatten”

För inkomståret 2019 finns det två skiktgränser*. Den nedre skiktgränsen är 490 700 kronor. På inkomster över denna gräns tas statlig inkomstskatt ut med 20 procent. Den övre skiktgränsen är 689 300 kronor. På inkomster över denna gräns tas statlig inkomstskatt ut med ytterligare 5 procentenheter (den så kallade värnskatten), det vill säga sammanlagt 25 procent.

Det innebär att du inkomståret 2019 kan ha en inkomst på 504 400 kronor respektive 703 000 kronor (den så kallade brytpunkten) utan att betala statlig inkomstskatt respektive förhöjd statlig inkomstskatt. Detta beror på grundavdraget.

Du som fyllt 65 år vid inkomstårets ingång kan ha en inkomst på 547 500 kronor respektive 733 300 kronor utan att betala statlig inkomstskatt respektive förhöjd statlig inkomstskatt. Det beror på att pensionärer som fyllt 65 år vid inkomstårets ingång har ett högre grundavdrag.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.